Samen tegen HS bij de Flatcoated Retriever!

Stichting FICCA
Normal 296c1bf16551ab683e8d180a93a8c3d628d83fc7
from € 5.000 (73%)

Het Histiocytair Sarcoom (HS) is een kwaadaardige tumor en een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij de Flatcoated Retrievers. Hoewel HS met operatie, bestraling en/of chemotherapie tijdelijk te controleren is, is deze tumor niet te genezen en in de regel zullen getroffen honden aan deze tumor komen te overlijden.

 

Bij Stichting FICCA willen we hier iets aan doen. Wij willen meer onderzoek naar HS bij de Flatcoated Retrievers mogelijk maken! Onderzoek naar hoe het HS ontstaat, wat de beste behandeling is en vooral ook hoe het te voorkomen is. Kortom, we moeten meer zicht zien te krijgen op welke honden deze tumor ontwikkelen.

 

Maar om dit te kunnen doen, is het essentieel dat de nodige gegevens en biomateriaal veilig en secuur opgeslagen kunnen worden in een biobank. Van honden met HS (lijders) zijn dat b.v. afstammingsgegevens, DNA en het nodige biomateriaal van de HS tumor. Daarnaast - en minstens net zo belangrijk - moeten er ook gegevens verzameld worden van Flatocoated Retrievers die op ouder leeftijd (>10 jaar) aan een andere oorzaak dan kanker overleden zijn (de ‘gezonde veteranen').

 

Met deze actie willen wij ons inzetten voor het oprichten van een biobank bij de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Dit met als doel om de nodige gegevens en biomateriaal van de Flatcoated Retrievers op te kunnen slaan, zodat er essentieel onderzoek uitgevoerd kan worden:

 

* Onderzoek gericht op de effectieve behandeling van HS;

* Onderzoek gericht op het ontwikkelen van een betrouwbare test voor HS;

* Onderzoek zodat de nodige fokadviezen ontwikkeld kunnen worden om HS;

* Onderzoek, dus, om HS bij de Flatcoated Retriever uit de wereld te helpen!

 

Help jij mee in de strijd tegen HS bij de Flatcoated Retriever? Steun onze actie!