FCS-free database genomineerd voor Lush Prize

13 augustus 2018 12:44

De FCS-free database van het 3Rs-Centre ULS is een van vier Nederlandse genomineerden voor ’s werelds grootste award tegen dierproeven. De Lush Prize 2018 reikt dit jaar 350.000 pond aan fondsen uit.

Wat is Lush Prize?

Sinds 2012 wordt elk jaar de Lush Prize uitgereikt: een samenwerking tussen Lush Cosmetics en de Ethical Consumer Research Association, dat onderzoekers beloont in hun zoektocht naar technieken die dierproeven overbodig maken. Dit jaar zal 350.000 pond onder verschillende projecten en initiatieven over de hele wereld worden verdeeld. Hiermee benadrukken we dat het bij dierproeven om een internationale kwestie gaat en hoe belangrijk we het onderwerp vinden.

Internationale prijs

Inmiddels is er sinds de oprichting van Lush Prize al meer dan 1,86 miljoen pond uitgereikt aan 93 winnaars uit 28 landen. Dat Lush Prize een internationale award is blijkt uit de voorgaande winnaars, afkomstig uit China, Kenia, Iran, Oekraïne, India, Nieuw-Zeeland, Brazilië, de VS en twaalf Europese landen.

56 nominaties uit 17 landen

Dit jaar zijn 56 projecten en initiatieven uit 17 verschillende landen genomineerd, die actief zijn op uiteenlopende gebieden: wetenschappelijk onderzoek, publiek besef over dierproeven en het welzijn van dieren, training en scholing en de lobby om dierproeven te vervangen voor alternatieve onderzoeksmethoden onder goede regelgeving en toezicht.

Nederlandse genomineerden

Een groep deskundigen buigt zich over de nominaties en kiest de uiteindelijke winnaars, die op de Lush Prize Awards Ceremony in november worden bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in Londen. Landen als Libanon, Sri Lanka en Turkije zijn dit jaar voor de eerste keer genomineerd.

Onder de nominaties bevinden zich vier Nederlandse initiatieven:

Young Researcher: Technical University of Delft - Mr Nikolas Gaio

Nikolas Gaio (28 jaar), PhD student en ingenieur aan de TU Delft, heeft als doel om organs-on-chips beschikbaar te maken voor iedere bioloog. Na jaren R&D heeft hij de fabricatie ervan zo kunnen optimaliseren dat er duizenden organs-on-chips kunnen worden gemaakt in slechts een paar uur. Nikolas heeft reeds diverse OOC-modellen ontwikkeld die zijn gebruikt voor hart-, bloedvat-, hersen- en huidonderzoek.

Public Awarness: Stichting Proefdiervrij - Ms Debby Weijers

Stichting Proefdiervrij is de enige Nederlandse organisatie die zich uitsluitend inzet voor de vervanging van proefdieren. De stichting stimuleert proefdiervrije innovatie door samen te werken met de maatschappij, onderzoekers, bedrijven en de politiek. Door proefdiervrij onderzoek te financieren, kunnen zij dierproeven overbodig maken.

Training: SYRCLE (Systematic Review Centre for Laboratory Experimentation) - Dr Judith van Luijk 
SYRCLE ziet een wereld voor zich waar ieder dierlijk onderzoek gerechtvaardigd, rigoureus en van hoge vertaalbare waarde is. Hun missie is het ontwikkelen, toepassen en verspreiden van de methodologie van systematische reviews van dierstudies om verantwoord dierlijk onderzoek vooruit te helpen.

Training: FCS-free Database Team - Dr Jan van der Valk
Onderzoek met levende cellen of weefsels (in vitro) wordt algemeen beschouwd als proefdiervrij. Toch wordt voor dit type onderzoek in sommige gevallen nog steeds materiaal van dieren gebruikt. Dr. Jan van der Valk van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences lanceerde vorig jaar de FCS-free Database, om bewustwording van dit probleem te creëren en onderzoekers te helpen FCS-vrije media te vinden.

Voor de volledige lijst en meer uitleg, kijk op: lushprize.org/shortlist.

 
Lush Prize woordvoerder Craig Redmond vertelt:

“Lush Prize blijft zich richten op het financieren van projecten die dierproeven volledig vervangen, in plaats van deze te verfijnen of te verminderen (1R in plaats van 3R’s). Elk jaar groeit de ‘familie’ van Lush Prize-winnaars die de award promoten bij collega’s. Dat heeft dit jaar gezorgd voor een fantastisch aantal nominaties uit China, Zuid-Korea en Brazilië.

De Lush Prize bewijst dat het publiek eist dat er een einde komt aan dierproeven en dat wetenschappers over de hele wereld – of het nu in Iran, Taiwan of Australië is – werken aan het vervangen van inhumaan en onbetrouwbaar onderzoek op dieren.”

 

Over Lush Prize

Lush Prize is de grootste award in de dierproefvrije sector en de enige die zich volledig richt op het vinden van goede alternatieven voor dierproeven. De prijs benadrukt het belang van aanvullend onderzoek op bestaande projecten die het gebruik van dierproeven in de geneesmiddelenindustrie aanpakken. Dit jaar wordt 350.000 pond verdeeld onder verschillende internationale projecten en initiatieven.

De categorieën

  • Public Awareness: het creëren van publieke bewustwording van huidige proeven
  • Science: de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven
  • Training: het trainen van onderzoekers op het gebied van dierproefvrije methoden
  • Lobbying: het aanmoedigen van het gebruik van alternatieven m.b.t. regelgeving en toezicht
  • Young Researcher: wetenschappers onder 35 jaar die zich richten op onderzoek naar alternatieve proefmethoden
  • Black Box: een grote geldprijs voor een persoon of organisatie die zorgt voor een doorbraak op het gebied van 21st Century Toxicology

Meer informatie: lushprize.org/awards.

Over Ethical Consumer

Ethical Consumer Research Association is een non-profit organisatie die gespecialiseerd is in onafhankelijk onderzoek op het gebied van sociale kwesties, dierenwelzijn en milieu.

Meer informatie: ethicalconsumer.org.

Over Lush

Lush is een Brits, sterk groeiend campagnevoerend cosmeticabedrijf met meer dan 900 winkels in zo’n 50 landen wereldwijd. Sinds 2001 heeft Lush zich gevestigd in Nederland. We hebben ondertussen tien winkels en een eigen webshop: nl.lush.com. De Lush Prize is onderdeel van een bredere Lush-campagne: ‘Fighting Animal Testing’.