De Veulenbrigade

from € 40.000 (53%)

 

De dierenartsen van de Veulenbrigade van de faculteit Diergeneeskunde staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar voor pasgeboren zieke of zwakke veulens. Het jonge leven krijgt daarmee zo snel mogelijk de beste behandeling en verzorging. 

 

Maar om deze intensieve zorg te kunnen leveren, zijn regelmatig nieuwe apparatuur, materialen en onderzoek nodig. Lees eens hieronder wat zij nodig hebben en waarom.

 

Infuuspompen

 

Op het moment dat een veulen bij de Veulenbrigade komt, is het vaak erg verzwakt en uitgedroogd. Dan worden er  speciale infuuspompen gebruikt waarmee de collega's precies de juiste hoeveelheid infuus en medicatie kunnen geven. 

Op dit moment heeft de Veulenbrigade voldoende infuuspompen om twee veulens tegelijkertijd de nodige zorg te geven. Maar indien een veulen zeer intensieve zorg nodig heeft, zijn er soms niet eens voldoende infuuspompen voor een tweede veulen, laat staan een derde. Om een derde veulen tegelijkertijd de nodige zorg te kunnen bieden, is het volgende nodig: 

- 1 Braun Perfusor Space Infuuspomp = €1100

- 1 Braun Spacestations (inclusief toebehoor) = €1840

- 2 Braun Infusomat Space Infuuspompen = á €1075 (totaal €2150)

 

Intensive Veulen Care kar

 

Naast de speciale infuuspompen, maakt de Veulenbrigade gebruik van de op maat gemaakte ‘Intensive Veulen Care kar’. De Veulen kar functioneert als een grote couveuse. Het veulen ligt dan tussen twee stevige, maar voldoende zachte kussens, en krijgt op deze manier de infuus toegediend. De merrie kan met haar hoofd vanaf de zijkant van de kar meekijken en op deze manier contact kan houden met haar veulen. 

Op dit moment heeft de Veulenbrigade twee Veulen karren ter beschikking, maar zou graag een derde kar willen hebben: 

- 1 op maat gemaakte Veulen Intensieve Care kar = €4.622

 

Onderzoek 'Betere prognose zieke veulens'

 

Omdat de behandeling van veulens vaak intensief en kostbaar is, is belangrijk voor zowel veulen als eigenaar om de prognose van een ziek veulen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk in te schatten. Hierin kan het bepalen van Serum Amyloid A (SAA) in het bloed behulpzaam zijn. De collega's van de Veulenbrigade willen graag meer onderzoek doen, om te bepalen of herhaalde SAA metingen iets zeggen over de prognose en meest effectieve behandeling voor een individueel ziek veulen. 

- SAA analyse voor een veulen (3 metingen) = €75 (€25 per meting)

 

Onderzoek 'Betere dosering antibioticum bij veulens'

 

Veulens in de intensive care worden vaak behandeld met antibiotica, waaronder gentamicine. Maar elk medicijn kan helaas ook bijwerkingen geven, zo ook gentamicine. Bij ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis wordt daarom de bloedspiegel van gentamicine herhaaldelijk gemeten, en op basis daarvan wordt besloten wanneer de volgende dosis gegeven moet worden en hoe hoog deze moet zijn. Graag zouden wij dit ook voor IC veulens mogelijk maken. 

- Analyse bloedspiegel voor een veulen (3 metingen) = €225 (€75/meting) 

 

Help het jonge leven!

 

Wil je ook dat pasgeboren, zieke veulens beter geholpen kunnen worden? Met jouw bijdrag maak je het verschil voor het jonge leven!

 

 

Luister hier naar de VriendenPodcast met drs. Mathijs Theelen en drs. Esther Siegers van de Veulenbrigade

 

Klik op de afbeelding voor de VriendenPodcast

 

De eerste levensuren van het veulen

 

De geboorte van een veulen

 

Voorbereiding van de geboorte 

 

Het belang van biest voor het veulen