Honden en katten duurzaam gezond gefokt

Normal f1324052f1af047d19639e335d7564a937759621

Het probleem

Diereigenaren én dierenartsen worde dagelijksgeconfronteerd met ernstig zieke honden en katten. Veruitde meeste van dit soort ernstige ziektes zijn erfelijk. Ookdieren die zelf niet ziek zijn, kunnen de ziekte doorgevenaan hun nakomelingen. Met als gevolg dat deze ziektes in stand worden gehouden, met alle negatieve gevolgen van dien voor de dieren én hun eigenaren. 

Ons doel

Wij willen ervoor zorgen dat er alleen nog maar honden en katten geboren worden die vrij zijn van erfelijke afwijkingen. Het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren doet state-of-the-art genetisch onderzoek, en ontwikkeld op basis hiervan relevante DNA-testen die kunnen worden ingezet om ziektes effectief uit de populatie te fokken. Het doel zijn geavanceerd fokkerij-begeleidingsprogramma voor verschillende rassen en ziektes. 

Het eindresultaat

Het is onze ambitie om in de toekomst erfelijke ziektes bij honden en katten te voorkomen, zodat er alleen nog maar gezonde pups en kittens geboren worden. 

Help jij mee? Steun een toekomst met alleen maar gezonde honden en katten! 

Wie ik ben

Ik ben dr. Hille Fieten, Europees specialist interne geneeskunde voor gezelschapsdieren en genetisch epidemioloog werkzaam bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren op de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. 

Wat ik doe

Naast mijn werk als dierenarts-specialist in de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren ben ik tevens projectleider van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren. 

Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

 

Ons uiteindelijke doel en streefbedrag 


Met het streefbedrag van €40.000 kunnen we in 2018/19 een belangrijke stap maken om fokkerij-begeleidingsprogramma te ontwikkelen dat uiteindelijk beschikbaar gemaakt wordt voor alle honden in Nederland bekostigen.