Vers vlees - hoe veilig is het?

Target reached Normal 0de7ca8a5d463702b453043219e4328ab80fa4b5
from € 8.750 (100%)

Ondanks vers vlees voeding steeds populairder wordt onder huisdierbezitters, zijn mensen onvoldoende op de hoogte van de risico's van deze voeders voor de gezondheid van mens én dier. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vers vlees voeders diverse voor mens en dier schadelijke bacteriën bevatten. De industrie beloofde beterschap, maar zijn ze hun beloofde na gekomen?

In dit onderzoek willen de onderzoeker-dierenartsen d.m.v. een nieuwe steekproef gaan testen in hoever vrij verkrijgbare verse vleesproducten vrij of juist besmet zijn van schadelijke bacteriën, parasieten of hormonen, zoals het schildklierhormoon. Daarbij zullen wij producten testen die onder hoge druk zij verpakt, volgens de fabrikant een bewaarmethode die de schadelijke bacteriën afdoodt.

Daarnaast zullen we vleesproducten die vaak worden gebruikt voor vers vlees voeding op het schildklierhormoon onderzoeken. In het verleden werd dit hormoon in separatorvlees, hamburgervlees en gehakt gevonden. We weten inmiddels dat als mensen of dieren te veel van dit besmette vlees eten, de hoeveelheid schildklierhormoon voor een te snelle metabolisme kan zorgen, met als gevolg hartritmestoornissen.

Door middel van deze studie willen de collega's van de faculteit Diergeneeskunde meer inzicht te krijgen in de veiligheid van vers vlees producten, zodat zij consumenten beter kunnen informeren, en op deze een steentje bijdragen aan een veiligere leefomgeving van mens en dier.

Help jij mee?